Body Remembers Trauma Therapie
Chronische stress, gespannen bekkenbodem, diep liggende spanningen, opgekropte woede, pijn en frustraties. Velen van ons herkennen het maar al te goed.
Ken je dat gevoel alsof je vastzit in je lichaam? Dat herinneringen en emoties niet alleen in je hoofd rondspoken, maar zich ook fysiek manifesteren? Dan is Body Remembers Trauma Therapy (BRTT) misschien precies wat je nodig hebt.
Met BRTT geef ik jou een liefdevol zetje om ruimte te creëren in je lichaam, waardoor vastzittende energie weer in beweging komt. Zonder woorden. Het lichaam heeft een oneindige intelligentie en weet precies wat het moet doen om deze ruimte te creëren en vastgezette energie (trauma/blokkades) los te laten.
Wat is trauma
Trauma. Een woord dat zware lading draagt bij veel mensen. Geheel begrijpelijk. Maar wat als trauma ons iets te vertellen heeft. Wat als trauma ons iets te leren heeft. Wat als trauma alleen maar de ruimte wil krijgen gehoord, gezien en doorvoeld wil worden?
Gedurende ons gehele leven slaat ons lichaam gebeurtenissen op in onze lichaamscellen. Van vele gebeurtenissen en woorden hebben wij geen actieve herinneringen. Echter ons lichaam vergeet deze niet snel. Wanneer de energie in ons lichaam niet kan doorstromen in zijn/haar natuurlijke staat, zijn verkramping en bevriezing veel voorkomende biologische reacties.
Trauma wordt over het algemeen gedefinieerd als een emotionele reactie op een schokkende of ingrijpende gebeurtenis waarin je niet weet hoe hier mee om te gaan of wat hier mee te doen. Een traumatische ervaring hoeft geen gevolg te zijn van een direct heftige of schokkende ervaring denkend aan bijvoorbeeld oorlogsgeweld of een ernstig ongeluk. Trauma kan doorgegeven zijn van voorgaande generaties, tijdens zwangerschap bij moeder in de buik, iets wat iemand ooit tegen jou gezegd heeft wat er "inhakte".
Het 'flight, fight, freeze'-responsmechanisme
Het 'flight, fight, freeze'-responsmechanisme bij mensen is een ingebouwd overlevingsmechanisme dat wordt geactiveerd als reactie op traumatische ervaringen. Denk aan dieren die spanningen van zich af schudden of doodstil blijven liggen als er gevaar dreigt. Deze respons is evolutionair ontwikkeld als een manier om ons te beschermen tegen dreigend gevaar. Dit is hoe het mechanisme bij mensen werkt:
-
Vluchten (Flight): wanneer mensen geconfronteerd worden met een traumatische situatie, kan de instinctieve reactie zijn om te vluchten. Dit houdt in dat ze proberen weg te rennen van de dreiging om zichzelf in veiligheid te brengen. Deze reactie kan zich zowel fysiek als emotioneel manifesteren. Fysiek kan het zich uiten in de drang om weg te rennen of te vluchten uit de situatie. Emotioneel kan het zich uiten door emoties te vermijden of te ontwijken, bijvoorbeeld door het ontkennen van de ernst van de situatie.
-
Vechten (Fight): een andere mogelijke reactie op traumatische ervaringen is vechten. Mensen kunnen zichzelf verdedigen tegen dreiging door agressief gedrag te vertonen. Deze reactie kan worden geactiveerd wanneer mensen zich bedreigd voelen en de drang voelen om terug te vechten om zichzelf te verdedigen.
-
Bevriezen (Freeze): het 'freeze'-responsmechanisme treedt op wanneer mensen zich geconfronteerd voelen met een overweldigende dreiging en niet in staat zijn om te vluchten of te vechten. In plaats van te reageren, kunnen ze zich als verlamd voelen, waarbij ze zich terugtrekken in zichzelf en zich stilhouden. Deze reactie kan optreden als gevolg van shock, angst of het gevoel van hulpeloosheid in een traumatische situatie.
De psoas spier: spier van de Ziel
De psoas spier, ook wel de ‘’spier van de Ziel’’ genoemd, ligt diep verborgen in het lichaam en reageert sterk op emoties. De psoas spier is gekoppeld aan de autonome reactie van je lichaam op stress. Het autonome zenuwstelsel stuurt zichzelf aan, reagerend op prikkels die ons vertellen of we veilig zijn of in gevaar verkeren. Wanneer je zenuwstelsel registreert dat je niet meer helemaal veilig bent, activeert het processen in je lichaam die ervoor zorgen dat je snel actie kunt ondernemen. Bloeddruk en hartslag stijgen, en je spierspanning neemt toe. Vlucht- en vechtreacties kunnen ontstaan. Ook chronische stress activeert het autonome zenuwstelsel en zorgt voor een constante staat van paraatheid in het lichaam. De psoas is voortdurend alert, zodat je op ieder moment kunt wegrennen of je klein kunt maken. Vaak komt deze spier niet tot ontlading omdat de uiteindelijke vluchtreactie uitblijft. Het gebrek aan (natuurlijke) ontlading versterkt de vicieuze cirkel van chronische stress.
Door de ontlading van de psoas spier kan jarenlange onderdrukte, opgehoopte energie van angst, spanning, stress en depressie weer gaan stromen. Het contact met je lichaam wordt hersteld. Je authentieke kracht komt vrij, geheel vanuit eigen kracht! Je lichaam hoeft niet langer te bevriezen, te vechten of te vluchten.
Laat de BRTT sessie hier nou net op gericht zijn!
Body Remembers Trauma Therapy
Herinneringen aan trauma kunnen diep geworteld zijn in ons lichaam, waardoor ze een blijvende impact hebben op ons welzijn en ons vermogen om volledig te leven. De Body Remembers Trauma Therapy erkent dat trauma niet alleen psychologisch is, maar ook een diepe impact heeft op ons fysieke welzijn. Deze benadering van lichaamsgerichte therapie richt zich op het herstellen van de verbinding tussen lichaam en geest, waardoor heling van traumatische ervaringen mogelijk wordt.
Tijdens een sessie Body Remembers Trauma Therapy werken we samen met het lichaam om te ontdekken waar trauma is vastgehouden. Dit kan zich manifesteren als gespannen spieren, verkrampingen, ongemakkelijke sensaties of beperkende patronen in beweging. Door middel van verschillende technieken zoals ademhalingsoefeningen, lichaamsbewustzijn en beweging, help ik jou om contact te maken met je lichaam en de opgeslagen trauma-energie los te laten. Tijdens deze sessies wordt er gewerkt met de psoas spier en het zenuwstelsel.
Wat Body Remembers Trauma Therapy uniek maakt
-
Lichaamsgerichte benadering: in plaats van alleen te focussen op gesprekstherapie, gebruiken we lichaamsgerichte technieken om trauma uit het lichaam te schudden. Dit omvat ademwerk, bewegingsoefeningen en andere methoden die je helpen om op een veilige en gecontroleerde manier contact te maken met je lichaam,
-
Herstel van het zenuwstelsel: trauma kan het autonome zenuwstelsel ontregelen, waardoor je constant in een staat van stress of alertheid verkeert. Met behulp van specifieke technieken reguleren we het zenuwstelsel en geven we het zenuwstelsel een gevoel van veiligheid en rust om te herstellen,
-
Integratie van ervaringen: Body Remembers Trauma Therapy moedigt de integratie van traumatische ervaringen aan in plaats van ze te vermijden of te onderdrukken. Door bewustzijn te vergroten en te leren omgaan met de fysieke sensaties die trauma veroorzaken, kun je langdurige heling ervaren,
-
Holistische benadering: ik geloof in het behandelen van de hele persoon en niet alleen de symptomen. Deze therapie richt zich op het herstellen van balans op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.
Dit is voor jou als jij:
ღ Je dagelijkse stress wilt reduceren,
ღ Je chronische stress wilt reduceren,
ღ Diep liggende spanning uit je lijf wilt werken,
ღ Onverwerkte emoties en gebeurtenissen wilt loslaten,
ღ Los komen van verhalen die je hoofd creëert en vasthoudt,
ღ Een vrijer gevoel wilt ervaren door spanning minder vast te houden,
ღ Makkelijker adem wilt halen,
ღ Je bekkenbodem wilt ontspannen,
ღ Meer nachtrust wilt krijgen,
ღ Verkramping wilt ombuigen naar ademruimte,
ღ De verbinding met jezelf en alles om je heen wilt ervaren,
ღ Je niet weet wat te doen met opgeslagen spanningen in het lichaam maar alles schreeuwt om ontlading, ruimte en ontspanning.
Hoe het in zijn werk gaat
Voorafgaand aan de sessie vraag ik je om thuis een levensloop intakeformulier in te vullen. Deze informatie is nodig om te bepalen hoe ik jou het beste kan ondersteunen tijdens de sessies. Deze intake blijft vertrouwelijk en zal worden vernietigd na afronding van de sessie(s).
Bij binnenkomst nemen we een moment om te landen tijdens een korte, geleide meditatie. We bespreken het intakeformulier en zetten een intentie. Ik leg je uit wat we precies gaan doen en wat je van mij kunt verwachten tijdens de sessie. Tussendoor is er uiteraard alle tijd om je vragen te stellen.
Na de uitleg starten we met oefeningen om de psoas spier aan te spannen. Tijdens de oefeningen wordt er spierspanning opgebouwd waardoor je lichaam gaat trillen. Dit is het begin van het loslaten van opgeslagen stress en spanning in je lijf.
Na alle ontladingen van de BRTT sluiten we af met een reeks Trauma Release Breathwork-ademhalingen om het lichaam terug in totale ontspanning te brengen.
Tijdens de eindontspanning begeleiden mijn RAV-drum en ik je op een helende klankenreis, zodat al jouw schone lichaamscellen zich weer mogen vullen met nieuwe frequenties.
Na de sessie is er alle ruimte om na te bespreken, ervaringen te delen en je vragen te stellen onder het genot van een kopje thee. Een week na de sessie neem ik via e-mail contact met je op om te kijken hoe het gaat.
Aanbeveling
Na slechts één sessie ervaar je meer ontspanning en ademruimte. Voor een diepere ontlading en verwerking van diepliggende opgeslagen emoties is het aan te raden 3 sessies te ondergaan met een tussen pauze van een week, zodat je lichaam en geest in deze tussentijd de ervaringen en ontladingen kunnen integreren.
Voor de BRTT zijn geen contra indicaties.
90 minuten durende BRTT - Stress Release Sessies zijn ook los te boeken.
Datum, tijd en locatie in overleg.
Klik op onderstaande knop om je sessie te boeken en maak kennis met Somatisch Release en Ademwerk door het zelf te ervaren.
Sandra
''Wat vind ik het fijn te zijn geweest bij je! Ik voel nu al allemaal processen gaande (toch zo magisch om te merken). Ben je heel dankbaar voor alle release en de hele ervaring!''
Jolanda
''Het is alleen zo dat ik nog niet eerder zo zonder oordeel naar mijn lijf heb gekeken. Daar is het laatste van los gegaan dit weekend. Ik ben zo dankbaar. Lieve Patricia, bedankt.''
Monique
''De inhoud paste perfect bij mij. Nieuwsgierig laten komen, zich laten aandienen, zich laten ontladen en doorademen. Ik vond het heerlijk.''